Bortúra és tematikus borkóstoló a tokaji borvidéken (MCSNY)

Kattints a térkép megtekintéséhez!
Mikor:
november 27, 2021 @ 10:00 de. – november 28, 2021 @ 1:00 du.
2021-11-27T10:00:00+01:00
2021-11-28T13:00:00+01:00
Hol:
Erdőbénye
Erdobenye
Bortúra és tematikus borkóstoló a tokaji borvidéken (MCSNY) @ Erdőbénye | Erdobenye | Hungary

Borban az igazság! – Túrasorozat 14. állomás MCSNY Tokaji borvidék

A borkóstolás és a túrázás tökéletes egyvelegét alkotjuk meg egy hétvége keretein belül.
Varázslatos hangulatú pincék és a legszebb borteraszok. Pazar látvány és panoráma a szombati természetjárás során, kiemelkedő tételek és minőségi borkóstolás valamint közösségi élmény kis hazánk legszebb borvidékein. A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg az Erdőbénye szívében található Szepsi Laczkó Máté vendégház kóstolótermében.
Könnyed zempléni gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk Lenkey Géza, Szilágyi Laci, a Disznókő és Préselő tételeiből.
Tartsatok velünk! Lehetőségetek lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
Várunk Benneteket sok szeretettel!
JELENTKEZÉS ÉS ÉRDEKLŐDÉS: zarandokkaland@gmail.com

Találkozó:
November 27-én, szombat reggel 10:00-kor találkozunk Erdőbénye központjában a szállásunkon
Cím: 3932 Erdőbénye, Mátyás Király u. 49
Budapestről 2,5 óra utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M3 – Miskolc – 37-es út – Szerencs – Erdőbénye

Péntek esti opcionális program:
Borkóstoló a Karádi- Berger Borászatban
3932 Erdőbénye, Hunyadi u. 21
Kezdés: 19.00

Túraútvonal:
Erdőbényei geotúra
Erdőbénye – Mulató hegy – Hubertus bánya – Kolera oszlop – Aranyos patak mente opál lelőhely – Szokolya tó – Deák kút völgye – Erdőbénye
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=aohhvlxgjhggwuxr
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
12 tételes kóstoló az eseményen közreműködő 4 pincészettől: Lenkey Pincészet, Gizella Pince, Disznókő Pincészet és Préselő Pincészet
Az esemény célja a tokaji borvidék, a tokaji pincészetek, a minőségi borfogyasztás és minőségi borkóstolás népszerűsítése.
A „Michelin csillagok nyomában” esemény sorozat szeretné testközelből bemutatni Magyarország különleges bortermelőit, akik boraikkal már bekerültek a Michelin csillagos éttermek kínálatába.
Egy felejthetetlen estét tervezünk emlékezetes tételekkel, amelyek jól tükrözik, hogy mit tud máris a tokaji borvidék és milyen lehetőségek rejlenek még benne.

Szállás:
Hotelben 70 fő (2 és 3 fős szobákban)
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti borkóstoló (Karády-Berger Borászat) és szállás díja külön fizetendő. Péntek esti vacsora a Magita Hotelben mindenki számára elérhető, egyénileg fizetendő.

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206

Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Aki vegetáriánus, tájékoztasson minket email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni.
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk.

Esemény FB linkje:
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy “Ott leszek”, akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!

Tokaji borvidék:
A Tokaji borvidék 1737 óta védettséget élvez, a világon elsőként nyilvánították, királyi rendeletben, zárt borvidékké. Ma a bortörvény különleges szabályozása vonatkozik rá.
Tokaj központi helyzete, a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld közötti szekérforgalom legfőbb állomásaként, a város fejlődése szempontjából alapvető volt.
Tokajban a szőlőtermesztés gyökerei a XI. századig nyúlnak vissza. Tokaj település több nemesi család tulajdona volt, így pl. a Hunyadi-, a Szapolyai-családoké. A Rákóczi-szabadságharc idején kulcsfontosságú volt a tokaji borok szerepe, hiszen II. Rákóczi Ferenc fejedelem diplomáciai eszközként használta a közkedvelt borokat. Többek között XIV. Lajos francia királyt is megajándékozta tokajival. Nagy Péter, Katalin cárnő, II. Frigyes, Voltaire, Goethe és Schubert is rajongott a tokaji borokért. Az itteni borok gyógyító erejét Paracelsus is megírta.
Tokaj a világháborúk után elvesztette ugyan jelentőségét, de az a tény, hogy 2002-ben a Világörökség része lett újra visszaadta a város korábbi rangját és nevét.
A Szerelmi pincesort a magyar honfoglalás millecentenáriumának tiszteletére hozták létre. A vasúttal szemben lévő hegylábon. A borházak mögött nemespenésszel borított pincéket találunk. A kiváló klímával rendelkező pincék optimális környezetet biztosítanak az aszúk és szamorodnik érleléséhez. A Szőlő és Bor Nemzetközi városa megtisztelő címmel bíró Tokaj a fesztiválok révén évről évre egyre több látogatót fogad. A Tokaj-Hegyalja Fesztivál keretében zenekarok, filmvetítések, sportolási és kirándulási lehetőségek és persze a tokaji borok várják a vendégeket. Ezek mellett a Tokaji Borok Fesztiválja, a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok, a Tokaji Filmmustra, a Jazz Fesztivál, a Tokaji Ősz és a Téli Motoros Találkozó programjai is közkedveltek. Egyéb látnivalókban is gazdag a város. Elég, ha csak a történelmi belvárosra, a Tokaji Múzeumra, a Tokaji Borok Házára, a Finánc-dombi kilátóra, a Rákóczi Pincére vagy a Rákóczi-Dessewfy-kastélyra gondolunk.

//]]>