Űrbányászat, holdfalu, magyarok a Marson?

Mikor:
május 16, 2019 @ 7:00 du. – 8:30 du.
2019-05-16T19:00:00+00:00
2019-05-16T20:30:00+00:00
Hol:
MEMO - Mesterek és Módszertanok Háza
Wesselényi u. 73.
Erzsébetváros 1077
Űrbányászat, holdfalu, magyarok a Marson? @ MEMO - Mesterek és Módszertanok Háza | Erzsébetváros | Hungary

Űrbányászat, Holdfalu, magyarok a Marson? – Pacher Tibor
A fekete lyukak valódi természetéről – Kis-Tóth Ágnes

Tesla autó az űrben, ember a Marson, energiatermelés egy kvazárból? Mi a valóság és mi a képzelet? Ott lesz-e Magyarország a ciszlunáris gazdaság alapítói között, és mikor juthatnak el a magyarok a Marsra? Egyáltalán, mi van a végtelenben és tovább?

Pacher Tibor több évtizedes egyetemi és vezetési/controlling tanácsadási háttérrel tért vissza ifjúkori szerelméhez, a világűr kutatásához. Hosszú évek óta vezeti a Puli Space innovatív csapatát. A Puli – és így Magyarország – Holdra juttatásával szeretné a magyarságot inspirálni, és bebizonyítani, hogy kemény munkával, kitartással, alázatossággal, és egy csipetnyi szerencsével messze lehet jutni.

“Az nem újdonság, hogy a Föld mostani szinten erőteljesebben használja az erőforrásait, mint ahogyan szabadna, tehát akár ennek a problémának a megoldásában is segítségünkre lehet az űrkutatás.”

Kis-Tóth Ágnes a Famelab 2018 győztese
A kíváncsiság és a lelkesedés hajtja, és mire észbe kapott, már matematikus lett, és tanítani kezdett. Valahol útközben ráeszmélt, hogy a fizika túl érdekes ahhoz, hogy nélküle éljen: jelenleg az ELTE Atomfizikai tanszékén doktorizik asztrofizika szakterületen. Imád kozmológiai ionizált buborék spektrumokat modellezni – bármit is jelentsen ez.

“Először matekot tanultam, mert ez az a nyelv, amin a minket körülvevő világ megszólal, majd fizikusnak álltam, hiszen most, hogy már közös nyelvet beszélünk, itt az ideje, hogy az univerzum és én leüljünk egy csésze kávé mellé és megtárgyaljuk a fontos dolgokat.”

***
MEMO Science & Innovation
INSPIRED BY FUTURE

Van akinek a tudomány megélhetés, van akinek csak egy hang a tömegben. Van aki megjósolja vele az emberiség jövőjét, más a múltat próbálja megérteni. Van aki szerint a tudomány végtére is pénzszerzés, megint másnak vallás.

Mi a tudományt arra használjuk, hogy emberek között kapcsolatok szülessenek. Adott egy helyszín, egy színpad, két tudós, egy műsorvezető, rengeteg kreativitás és ötlet. Ami ebből születik: lebilincselő tudományos show, kérdések, válaszok, vita, és legfőképpen: élmény.

Aki ellátogat a MEMO Science&Innovation estre, számítson arra, hogy a klasszikus “előadáshallgatás” mellett más feladata is lesz, melyről három ember gondoskodik: egy tapasztalt kutató, egy science-pitch verseny győztes kutató és egy műsorvezető, aki mindenkiből kihozza a legtöbbet. A sorozat védnöke Barabási Albert László hálózatkutató, a Képlet c. sikerkönyv szerzője.

“Mindannyian csomópontok vagyunk egy olyan hálózatban, amely több milliárd más csomóponttal kapcsol össze minket.”
Barabási Albert László a MEMO Science & Innovation védnöke

//]]>