A jazz nagy egyéniségei #5 – Thelonious Monk || Jazz Szabadegyetem

15feb.7:00 DU8:30 DUA jazz nagy egyéniségei #5 – Thelonious Monk || Jazz Szabadegyetem

Mi ez?

◖ Jazz Szabadegyetem #9 – Turi Gábor előadása ◗

Hogyan lesz egy kívülállónak tekintett, excentrikus muzsikusból a modern jazz vezéralakja?

Thelonious Monk (1917-1982) zongoristát, zeneszerzőt életében is, halála után is sokan őrültnek tartották; zárkózott magatartása, öntörvényű viselkedése, különc öltözködése nehezítette személyiségének megfejtését, szögletes, gyakran disszonáns, szaggatott ritmikájú zenéje megosztotta a közönséget. Mégis, nemzedékekre gyakorolt hatást, az utókor az amerikai zene legeredetibb muzsikusai között tartja számon.

Oroszlánrésze volt a bebop stílus kimunkálásában, kitűnő lemezek sokaságát készítette, olyan jeles hangszeresekkel játszott, mint Charlie Parker, Sonny Rollins, John Coltrane szaxofonosok, Dizzy Gillespie trombitás, Art Blakey és Max Roach ütőhangszeresek. Számtalan szerzeménye, így a Round Midnight, a Well You Needn’t, a Straight, No Chaser, az Epistrophy bevonult a jazz aranykönyvébe.

Turi Gábor Jazz Szabadegyeteme 2024 tavaszán A jazz nagy egyéniségeit bemutató sorozattal folytatódik, első alkalommal Thelonious Monk életművével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

=========================

A jazz jó évszázada ismert fogalom, könyvtárnyi irodalom született róla. Vannak közkeletű, bevett toposzok, mint „a rögtönzés zenéje”, „a XX. század népzenéje”, „ritmikus improvizatív zene”, „a szabadság zenéje” – de mindnél jellemzőbb az, hogy a jazz az előadók zenéje. Nincs még egy zenei zsáner, amelyben az egyéniség ilyen kitüntetett szerepet játszana.

Úgy tartják, a hang vagy a hangszer – ami esetenként a zenekar is lehet – a muzsikus meghosszabbítása: személyisége tónusában, játékmódjában, a kifejezés szabadságában bontakozik ki igazán. A legkiemelkedőbb személyiségek játéka néhány hang vagy akkord alapján felismerhető. A Magyar Zene Háza ezért választotta a Jazz Szabadegyetem új sorozatának témájául a meghatározó, stílusteremtő egyéniségek bemutatását.

Az őszi etapban Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday, Charlie Parker életével és zenéjével, a téli-tavaszi szériában Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Charles Mingus és Wynton Marsalis művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A film- és zenei bejátszásokkal illusztrált előadások megvilágítják a kort is, amelyből a nagy egyéniségek kiemelkedtek.

=========================

🌏 Helyszín: Magyar Zene Háza, Multimédiás Könyvtár & Klub
📅 Időpont: 2024. február 15. 19:00
BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:
https://zenehaza.hu/esemeny/a-jazz-nagy-egyenisegei-5-thelonious-monk

Teltházas koncerteknél azt javasoljuk, hogy nézzetek körül hivatalos másodlagos jegyértékesítő partnerünk, a TicketSwap felületén. Itt korábban megvásárolt, mégis eladó sorba került jegyeket találhattok korrekt áron, teljes biztonsággal. A Facebookon sajnos gyakran bukkannak fel hamis profilok, amelyek nem létező jegyeket kínálnak az események beszélgetésében. Ezek helyett minden esetben válasszátok a TicketSwapot, ahonnan a vásárolt jegyetek biztosan megérkezik!

https://www.ticketswap.hu/location/magyar-zene-haza/169122

Látogassátok meg a Magyar Zene Háza honlapját az aktuális koncertekért és információkért!

https://www.facebook.com/events/737413581777596/

more

Mikor?

(Csütörtök) 7:00 DU - 8:30 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.