A jazz nagy egyéniségei #6 – Miles Davis || Jazz Szabadegyetem

14márc.7:00 DU8:30 DUA jazz nagy egyéniségei #6 – Miles Davis || Jazz Szabadegyetem

Mi ez?

◖ Jazz Szabadegyetem #10 – Turi Gábor előadása ◗

Az amerikai fekete középosztályba született Miles Dewey Davis trombitást (1926-1991) East St. Louis blues-környezete és New York lüktető éjszakai élete vonzotta az improvizatív zenéhez, hogy aztán a jazz stílusteremtő, önmagát mindig megújítani képes egyéniségévé váljon.

A fehérek uralta, konzumfogyasztásra berendezkedett Amerikában kisebbségi, kreatív zene képviselőjének tekintette magát. Életének különböző szakaszaiban új és új elképzelésekkel, módszerekkel rukkolt elő, talán az ő váltásai gyakorolták világszerte a legnagyobb hatást a jazz fejlődésére. Így vált az 1940-es évek végén a hűvösen intellektuális cool stílus egyik megteremtőjévé, így születtek meg fátyolos, lírai trombitaszólói Gil Evans nagyzenekari hangszereléseire az ’50-es években, így jutott el a modális játékmóddal a harmóniai absztrakció magas fokára híres kvintettjével a ’60-as években, s így lett a jazz-rock úttörője a ’70-es években.

Turi Gábor Jazz Szabadegyeteme a jazz nagy egyéniségeit bemutató sorozat második tavaszi estjén Miles Davis gazdag életművébe vezeti be az érdeklődőket.

=========================

A jazz jó évszázada ismert fogalom, könyvtárnyi irodalom született róla. Vannak közkeletű, bevett toposzok, mint „a rögtönzés zenéje”, „a XX. század népzenéje”, „ritmikus improvizatív zene”, „a szabadság zenéje” – de mindnél jellemzőbb az, hogy a jazz az előadók zenéje. Nincs még egy zenei zsáner, amelyben az egyéniség ilyen kitüntetett szerepet játszana.

Úgy tartják, a hang vagy a hangszer – ami esetenként a zenekar is lehet – a muzsikus meghosszabbítása: személyisége tónusában, játékmódjában, a kifejezés szabadságában bontakozik ki igazán. A legkiemelkedőbb személyiségek játéka néhány hang vagy akkord alapján felismerhető. A Magyar Zene Háza ezért választotta a Jazz Szabadegyetem új sorozatának témájául a meghatározó, stílusteremtő egyéniségek bemutatását.

Az őszi etapban Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday, Charlie Parker életével és zenéjével, a téli-tavaszi szériában Miles Davis, Thelonious Monk, John Coltrane, Charles Mingus és Wynton Marsalis művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A film- és zenei bejátszásokkal illusztrált előadások megvilágítják a kort is, amelyből a nagy egyéniségek kiemelkedtek.

=========================

🌏 Helyszín: Magyar Zene Háza, Multimédiás Könyvtár & Klub
📅 Időpont: 2024. március 14. 19:00
BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:
https://zenehaza.hu/esemeny/a-jazz-nagy-egyenisegei-6-miles-davis

Teltházas koncerteknél azt javasoljuk, hogy nézzetek körül hivatalos másodlagos jegyértékesítő partnerünk, a TicketSwap felületén. Itt korábban megvásárolt, mégis eladó sorba került jegyeket találhattok korrekt áron, teljes biztonsággal. A Facebookon sajnos gyakran bukkannak fel hamis profilok, amelyek nem létező jegyeket kínálnak az események beszélgetésében. Ezek helyett minden esetben válasszátok a TicketSwapot, ahonnan a vásárolt jegyetek biztosan megérkezik!

https://www.ticketswap.hu/location/magyar-zene-haza/169122

Látogassátok meg a Magyar Zene Háza honlapját az aktuális koncertekért és információkért!

https://www.facebook.com/events/671281214883659/

more

Mikor?

(Csütörtök) 7:00 DU - 8:30 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.