Az Új Világ Hangja: Antonín Dvořák / A Szláv és az Amerikai Zene Közös Metszete

19jan.3:00 DU4:30 DUAz Új Világ Hangja: Antonín Dvořák / A Szláv és az Amerikai Zene Közös Metszete

Mi ez?

++ A Szláv és az Amerikai Zene Közös Metszete ++

Antonín Dvořák a cseh nemzet ünnepelt zeneszerzője, akinek a jellegzetesen szlávos hangzású zeneművei Európa szerte nagy népszerűségnek örvendtek. Legismertebb műve a 9. szimfóniája, amely “Az újvilágból” jelzőt is viseli, a zenetörténet egyik klasszikusává nőtte ki magát, minden tétele és témája közismert. Hogyan írta meg egy ízig-vérig szláv ember Észak-Amerika emblematikus zeneművét? Erre a kérdésre keresünk választ a mai alkalommal!

A Klasszikus zenei barangolások – nem csak kezdőknek című sorozatunkat minden korosztálynak szánjuk, a tavalyi szezon sikerére alapozva – 90 perces interaktív foglalkozásokra számíthatnak a kedves érdeklődők. A célközönség a nyugdíjas korosztály, de mindenkit szeretettel várunk, hogy jó hangulatban, közösen töltsünk el egy péntek délutánt.

=========================

Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a cseh zeneszerzők közül a két legismertebb név. Ha 1-1 művet kell hozzájuk kapcsolni, akkor Smetana mellé a Moldva, Dvořákhoz pedig a IX. “Az újvilágból” szimfónia kerül. Mindkét mű szláv népzenei elemekkel fűszerezett, de az utóbbit a szerző amerikai tartózkodása alatt írta, és egy ismert spirituálé mellett észak-amerikai indián altatódal nyomait is tartalmazza.

Antonín Dvořák 1891-94 között töltötte be a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igazgatói állását. Nagy érdeklődéssel tanulmányozta a spirituálék és az indián népzene világát. Benyomásait a 9. szimfóniájában összegezte, és elképesztően népszerű művet alkotott. Nem csupán ez a darab őrzi a benyomásokat, több mű is készült ezen évek alatt. Az európai sikerek után Amerika földjén is elismerést aratott a komponista. Mi a titka? Mitől annyira fülbemászó ez a muzsika? Most szláv vagy amerikai zenéről van szó?

Ezeknek a kérdéseknek járunk közösen a nyomában, zenehallgatással és énekléssel, kvízjátékkal fűszerezve. A jó hangulatról és az érdekes történetekről Tápai Dóra középiskolai ének-zenetanár, a Magyar Zene Háza zenepedagógusa gondoskodik.

=========================

🌏 Helyszín: Magyar Zene Háza, Előadóterem
📅 Időpont: 2024. január 19. 15:00
BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:
https://zenehaza.hu/esemeny/az-uj-vilag-hangja-antonin-dvorak

Teltházas koncerteknél azt javasoljuk, hogy nézzetek körül hivatalos másodlagos jegyértékesítő partnerünk, a TicketSwap felületén. Itt korábban megvásárolt, mégis eladó sorba került jegyeket találhattok korrekt áron, teljes biztonsággal. A Facebookon sajnos gyakran bukkannak fel hamis profilok, amelyek nem létező jegyeket kínálnak az események beszélgetésében. Ezek helyett minden esetben válasszátok a TicketSwapot, ahonnan a vásárolt jegyetek biztosan megérkezik!

https://www.ticketswap.hu/location/magyar-zene-haza/169122

Látogassátok meg a Magyar Zene Háza honlapját az aktuális koncertekért és információkért!

https://www.facebook.com/events/299285709234870/

more

Mikor?

(Péntek) 3:00 DU - 4:30 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.