Bunkertúra a Csepel Művekben - 3 II. világháborús óvóhely!

13jan.3:00 DU7:00 DUBunkertúra a Csepel Művekben - 3 II. világháborús óvóhely!

Mi ez?

Szabadon beváltható ajándékjegy is vásárolható.

Visszajelzések (4.9/5):
-Facebook-on: fb.com/budapestscenes/reviews
-Google-ön: http://tiny.cc/bunkertura-ertekelesek
Jelentkezés, ajándékjegy vásárlása: http://jegyvasarlas.budapestscenes.com/
A túra bemutató oldala: http://www.budapestscenes.com/bunkertura
Képek a bunkerekből: http://budapestscenes.com/bunkertura-galeria
A túra bemutató videója: https://www.youtube.com/watch?v=0vIqKdlBQ1o
A program összes gyakorlati tudnivalója: http://www.budapestscenes.com/bunkertura-informaciok/

„Elképesztően ajánlott produkció! A bunkertúra igazi lényegét nem a megtekintett 3 óvóhely adja, bár már az is izgalmas és magam sem számítottam többre, amikor beneveztem. Igaz, ekkor még drágállottam a belépőt ennyiért. Utólag azt gondolom, hogy életem egyik legjobban megválasztott kiadása volt, mert a három bemutatott bunkert a vezető nem gyengén tölti meg tartalommal. Méghozzá olyan tartalommal, aminek saját maga járt utána és kukázott össze levéltárakban, erre-arra. Az általa elő- és összeállított tartalmat sehol másutt nem találjuk meg, főleg nem ilyen tisztán egy pontra fókuszálva a rengeteg aspektust. Mikor az otthonmaradottaknak elkezdtem mesélni miben vehettem részt, feleségem megkérdezte, hogy ugye nem állítom, hogy 4 órán keresztül oda tudtam figyelni?! És azt hiszem az írja le legpontosabban az élményt, hogy de, igen, 4 óra úgy elröppen, hogy az ember még maradna az éjszaka közepén és hallgatná tovább!”

„Azt hittem, majd jön egy fickó, akinél vannak kulcsok, kinyit három bunkert, beenged és mesél pár mondatot. Ezzel szemben leesett az állam. Olyan 4 órás program, amit nem érdemes kihagyni.”

„Kijössz, és másképp látod a világot.”

„Kár, hogy csak öt csillagot adhatok, mert adnék én erre tízet is!”

„Ha valami 5 csillag, akkor ez az. Valószerűtlenül részletes és magával ragadó idegenvezetés a második világháború egy teljesen szokatlan, és döbbenetesen valóságos nézőpontjába. Minden hadtörténet (esetleg: ipartörténet) iránt érdeklődőnek kötelező program, de ettől függetlenül mindenkinek mellbevágó élmény.”

„Ha lehetne akkor duplàn 5 ⭐-ot nyomnék. Aki szereti a történelmet annak legalàbb egyszer elkell ide mennie. Ez nem egyszerű idegenvezetéses túra, ez egy időutazàs ami teljesen elrepíti az embert. Az ott töltött 4 óra olyan mintha csak pár percet lettünk volna ott.”

„Három bunker, négy óra, és egy gond van csak: hamar elmegy! Annyira összeszedetten, olajozottan és profin megy a program, valami döbbenetes mennyiségű munka és energia van mögötte; az embert kívül-belül megfogja a felszerelés, a hangulat, az emlékek, a felkészültség.”

Ismerd meg a valaha volt legjelentősebb gyárunkban épült legerősebb üzemi óvóhelyi rendszert! 3 II. világháborús építésű bunker: járunk föld alatti és föld fölötti óvóhelyen is, a gyárban valaha épült mindhárom fajta erős óvóhelytípust meglátogatjuk: vezetési pontot, tömegóvóhelyet és légoltalmi kórházat („kórházbunkert”) is. A gyár 2-es számú egykori légoltalmi szakszolgálatos körzetparancsnoki óvóhelyén valóban megelevenedik a történelem: több ezer kiállítási tételt felsorakoztató igazi élő múzeum eredeti, működőképes gépészeti berendezésekkel, ahol nem csak a fotózás lehetséges, de a kiállított eszközök jelentős részét ki is lehet próbálni!

A túra bemutató oldala: http://www.budapestscenes.com/bunkertura
Képek a bunkerekből: http://budapestscenes.com/bunkertura-galeria
A túra bemutató videója: https://www.youtube.com/watch?v=0vIqKdlBQ1o
A program összes gyakorlati tudnivalója: http://www.budapestscenes.com/bunkertura-informaciok/
Jelentkezés, ajándékjegy vásárlása: http://jegyvasarlas.budapestscenes.com/

A bunkertúra a turisztikai piacon teljesen egyedülálló, prémium programcsomag: Magyarország valaha volt legnagyobb gyárának 1944-es eseményeit mutatja be 4 órányi programot nyújtva, II. világháborús építésű óvóhelyek meglátogatásával. A Csepel Művek területének felfedezése mellett a vendégek átfogó képet kapnak a korabeli légoltalomról, az óvóhelyek gépészeti berendezéseiről és a történeti eseményekről (az óvóhelyek építéséről, a gyárat ért II. világháborús légitámadásokról stb.).

Az exkluzivitás és a történeti hitelesség garantálva van: a túra során bemutatott anyagok korábban nem kerültek publikálásra, és jelenleg sem hozzáférhetőek más formában (illetve az óvóhelyek is csak a bunkertúrán nyílnak meg). A 2009-ben kezdődő és azóta is tartó kutatásokba (levéltárazás, helyszínbejárások, személyes interjúk tucatjai, a szakirodalom tanulmányozása stb.) sok ezer munkaóra lett beleölve, az elmondottakat a bemutatásra kerülő II. világáborús dokumentumok tucatjai támasztják alá és exkluzív, saját készítésű, máshol nem elérhető videoanyagokon megszólalnak az egykori gyári dolgozók is, akik a bunkerek valamelyikében élték át a légitámadásokat.

Mindehhez a helyszínt a Csepel Művek óvóhelyei adják:
-3-as bunker: 280 nm alapterületű elsősegélyhely, „kórházbunker”.
-2-es bunker: 200 nm alapterületű légoltalmi körzetparancsnoki vezetési pont, ahonnan a légoltalmista szakszolgálatos személyek a gyár jelentős részének védekezését irányították.
-9-es bunker: gigászi, 5 szintes „klasszikus tömegóvóhely” több mint 1000 nm alapterülettel, 2000 fő fölötti befogadóképességgel
A II. világháborús események bemutatása a 3-as és 2-es bunkerben történik, melyek kizárólag a bunkertúrán látogathatók. Mindkét óvóhelyen jó állapotban megmaradt az eredeti gépészeti berendezés, a 2-es bunker pedig manapság az egyetlen berendezett bunker a gyárban. Az óvóhelyeken nem csak a fotózás lehetséges, de a 3 “játszószobában” a kiállított felszereléseket (gázálarcok, hordágy, kézi légoltalmi sziréna, sisakok, vegyvédelmi felszerelések stb.) ki is lehet próbálni.

A túra nemzetközi szinten is példátlanul gazdag szolgáltatást nyújt (az alábbiakat a jegyár tartalmazza, semmilyen rejtett költség vagy apróbetűs rész nincs):
– teljes az exkluzivitás: a bunkerek kizárólag ezen a túrán nyílnak meg, és a program során bemutatott történeti anyag saját (sok ezer munkaórányi) kutatásra épül. Az elmondottakat a bemutatásra kerülő II. világáborús dokumentumok tucatjai támasztják alá és exkluzív, saját készítésű videoanyagokon megszólalnak az egykori gyári dolgozók is, akik a bunkerek valamelyikében élték át a légitámadásokat. A bemutatott események, interjúk, dokumentumok korábban semmilyen formában nem lettek publikálva, jelenleg sem érhetőek el más módon, a túra során 2 részletben levetített dokumentumfilm („A lángoktól ölelt Csepel”) pedig kizárólag a bunkertúra résztvevői számára tekinthető meg (tehát pl. TV-csatornáknak sem lett értékesítve). A film csúcsminőséget képvisel: fullHD minőségű anyag, prosumer felszereléssel rögzítve: professzionális kép- és hangrögzítő, ill. kameramozgató eszközök (Steadicam Pilot és Moza Air 2S stabilizátorok, jib, slider stb.) Részletek: https://www.youtube.com/watch?v=OLcrSSaVN6M.
– felkészítő anyagok a témával való előzetes ismerkedéshez: a résztevők összesen 40.000 karakternyi anyagot olvashatnak át (témái: a légi bombázás kialakulása a XX. század elején, egy-egy légitámadás analógiája és a csepeli gyártelep története);
– 4 órányi, a szervező által készített exkluzív videoanyag – kizárólag a túra résztvevői tekinthetik meg a túra utáni két hétben (a videókon az 1944-es csepeli légitámadások túlélői mesélnek);
– a túra tematikájához kialakított 2 db. emléklap (2 különböző történelmi korszakot megidézve);
– minden negyedév végén egy vasárnap bónusz nap kerül megrendezésre, amikor a szabadidőt kevésnek érző résztvevők ismét bejárhatják a bunkereket, fotózhatnak stb.;
– a túra során több alkalommal van lehetőség kulturált WC-k használatára;
– az előadások alatt minden résztvevő számára biztosítva van ülőhely párnázott székeken/padokon, plusz polár pléddel minden széken.
– garantáljuk, hogy a résztvevők semmilyen elhangzó információról nem maradnak le: a történeti anyagok bemutatásához a beltéren számos 101-124 cm közötti képátlójú televízió és 61 cm-es képátlójú monitor van felszerelve;
– maximális kényelem, a kellő légtér biztosítva van a vendégeknek: a túra során a csoport 3 külön teremben foglal helyet az előadások idejére (a televízókon ekkor ugyanaz az anyag látható);
– a nyáron átmelegedő/télen áthűlő helyiségek klimatizálva/fűtve vannak;
– a frisslevegő ellátottság minden óvóhelyen biztosított;
– a bunkerekben gyors WiFi-hálózat áll rendelkezésre;
– kézmosócsap, és rengeteg (külön zselés és folyékony, spray-s) kézfertőtlenítő van kihelyezve;

A részvételi díj 9.450 Ft/fő, 16 év alatt 7.250 Ft/fő. Szabadon választott időpontban beváltható ajándékjegy felára 300 Ft/jegy.
Ajándékjegy vásárlása esetén postai úton küldünk meghívót elsőbbségi úton. Űrlap az ajándékkártyák igényléséhez: https://budapestscenes.com/ajandekkartya)

A túra semmilyen speciális felkészültséget/felszerelést nem igényel, de a tematika és a befogadandó információk jellege miatt a részvétel elsősorban 12 éven felüli vendégeknek ajánlott (ám ha a téma alapvetően érdekli őket, a fiatalabbakat is nagyon leköti a különleges környezet, a bunkerek szerkezete, gépészete és a kiállítási tárgyak) . A gyárban és a bunkerekben is kulturált állapotok vannak, így strapabíró öltözettel nem kell készülni.

A programra minden esetben az aktuális kormányzati előírások figyelembevételével kerül sor. Jelenleg védettségi igazolvány megléte és maszk viselése nem szükséges. A vírushelyzetre való tekintettel a csoport soha nem tartózkodik egy légtérben, pl. a történeti eseményeket bemutató előadások során 3 előadótermet használunk (melyekben ugyanaz az anyag látható a TV-ken). A gyakran használt eszközök/tárgyak (pl. kilincsek) minden túra előtt fertőtlenítve vannak. A bunkerek belső légtere és a zárt légszállító csővezeték rendszeresen fertőtlenítésre kerül. A bunkerekben átlagosan minden 20 nm-en kézfertőtlenítő van kihelyezve (a vendégek kényelme érdekében minden helyen külön zselés és folyékony, spray-s üvegben is), és kézmosócsap is rendelkezésre áll. Igény esetén nejlonkesztyű és maszk díjmentesen van a résztvevőknek biztosítva.

A túra teljes hossza 4 óra (igény szerint egyénileg rövidíthető).

A túrák általában 1-2 hónapra előre be vannak telve és a létszám megemelésére nincs mód – kérjük ezt figyelembe venni a programotok tervezésénél!

A Csepel Művek bunkereit kétféle program során is látogatjuk: 2 órás bunkerlátogatás (1 bunker) és 4 órás bunkertúra (3 bunker). A 4 órás bunkertúra során 2 további óvóhely bejárása mellett természetesen a gyár 1944-es eseményei is jelentősen kibővítettebb formában vannak bemutatva.

Gyere el a kőbányai pincéket (30 km hosszú, középkori eredetű járatrendszer, ahol a II. világháborúban vadászrepülőgépeket gyártottak!) bemutató túránkra is!
Bővebb információ: http://budapestscenes.com/kobanyai-pincetura
Képek a pincékből: http://www.budapestscenes.com/kobanya-galeria
Jegyvásárlás: https://jegyvasarlas.budapestscenes.com/jegyvasarlas

https://www.facebook.com/events/1091648218914387/

more

Mikor?

(Szombat) 3:00 DU - 7:00 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.