Freeszemle - Xantus János emlékest - film, beszélgetés, koncert

01jun4:30 DU7:30 DUFreeszemle - Xantus János emlékest - film, beszélgetés, koncert

Mi ez?

XANTUS JÁNOS EMLÉKEST – FILM, BESZÉLGETÉS, KONCERT

Filmvetítés: Eszkimó asszony fázik
Ezt követően beszélgetés, majd Víg Mihály rövid koncertje.

Xantus János Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, egyetemi tanár idén lenne 70 éves, ezzel a programmal róla emlékezünk.

1975–1979 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt Makk Károly osztályában, majd 1992-től haláláig tanított az intézményben.
Előbb Makk-kal dolgozott együtt, majd több sikeres nagyfilmet és rövidfilmet rendezett, emellett a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja volt.

Eszkimó asszony fázik

Mariról ez egykori szökött intézeti lányról nehéz elhinni, milyen erővel vonzza a bűvkörébe került férfiakat. Laci neves zongoraművész, aki miután összeakad Marival, csapot-papot s főként a saját karrierjét teljesen elfeledve segíti a lányt énekesnői ambíciói kiteljesítésében. Csak arra nem számít, hogy Marit változatlanul erős szálak kötik férjéhez, Jánoshoz, a süketnéma állatkerti állatgondozóhoz. És hogy hogyan lehet egy szerelmi háromszöget megnyugtatón kezelni, erre sajnos nincs recept…
(Port.hu)

A beszélgetés résztvevői:

Janesch Peter
Építész, belsőépítész, látványterveket készített Xantus János három filmjéhez, köztük az Eszkimó asszony fázikhoz is.

Víg Mihály
Zeneszerző, versíró, dalszövegíró, gitárművész és énekes. Alapító tagja a Trabant és Balaton együtteseknek. Filmzenéket komponált Xantus János, Szirtes András, Szabó Ildikó, Müller Péter Sziámi és Tarr Béla filmjeihez.

Kozma György
Író, grafikus, előadóművész, egyetemi oktató, dramaturg, kántor. A filmben dalszövegíróként vett részt, emellett Xantus számos kisfilmjének szövegét közösen írták.

A beszélgetés moderátora:
Báron György
Szerkesztő, filmesztéta, a magyar filmkritikaírás egyik kiemelkedő alakja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége hazai képviselője.

https://www.facebook.com/events/926681081902551/

more

Mikor?

(Csütörtök) 4:30 DU - 7:30 DU

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.