Great Art. Mad money. No rules. - (Reigl alkotásai a nemzetközi műtárgypiacon)

17jan.4:00 DU5:00 DUGreat Art. Mad money. No rules. - (Reigl alkotásai a nemzetközi műtárgypiacon)

Mi ez?

Great Art. Mad money. No rules. – (Reigl alkotásai a nemzetközi műtárgypiacon)

A pénz ma minden korábbi esztétikai szempontot felülír. Ahogyan Nathaniel Kahn 2018-as, Senki többet című briliáns dokumentumfilmjében elhangzott: „A művészet és a pénz mindig párban jár. Alapvető, hogy egy jó műalkotásnak drágának kell lenni. Csak az értékes dolgokra vigyázunk. Ha valaminek nincs morális értéke, akkor az embereket hidegen hagyja.”

Mitől lesz egy műalkotás több százmilliós értékű? Kiben hisz a magángyűjtő, amikor hatalmas összegeket fizet egy-egy alkotásért, amit az emberek többsége nem is ért: a művészben, vagy a galériásban? Reigl Judit 10 éven keresztül vezette az élő művészek hazai aukciós rekordját. A Műcsarnok nagyszabású centenáriumi tárlatán a rekordok közül több festmény is szerepel. Az eddigi csúcs árat, 411 000 eurót az a svájci magángyűjtő fizette a Robbanásszéria egy darabjáért, akinek a gyűjteményéből négy alkotást is kölcsönöztünk erre a kiállításra.

Hogyan kerül Reigl Judit alkotása a New York-i Guggenheim Múzeum vagy az MNB gyűjteményébe? Hol tart most Reigl nemzetközi szinten? Művészetét Joan Mitchelléhez hasonlítják, akinek ez év novemberében a Christie’s árverésén 23 354 025 euróért ütötték le egy 1959-es alkotását.

A kerekasztal beszélgetés résztvevői – Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze; Bánkuty Tamás, a kiállítást támogató Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány igazgatója; Makláry Kálmán műgyűjtő, művészeti könyvkiadó és műkereskedő, a Franciaországba emigrált magyar művészek specialistája és kutatója, a Reigl 100 és a Második Párizsi Iskola című tárlat kurátora; Horn Péter műgyűjtő, a Horn-gyűjtemény tulajdonosa, valamint Tűzkő Péter igazságügyi szakértő, az Építési és Közlekedési Minisztérium Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztály főosztályvezetője – különböző aspektusból vizsgálják a műkereskedelem rejtélyes világát. A moderátor: Jankó Judit művészeti író, műtárgypiaci szakújságíró.

fotó: KMFA archívum – Makláry Kálmán

A programon való részvétel ingyenes, de regisztráció köteles. Az eseményt követően a programra regisztráltak jogosultak a kiállításokra szakmai jegyet váltani.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://forms.gle/TxgSL2GyEiumoAFz6

Helyszín: Műcsarnok előadóterem

Bővebb felvilágosítás, a mucsarnokregisztracio@gmail.com e-mail címen kérhető.

https://www.facebook.com/events/903357844470236/

more

Mikor?

(Szerda) 4:00 DU - 5:00 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.