Jaj pártám, jaj pártám || Hangadó - Bognár Szilvia népzenei előadássorozata

11jan.7:00 DU8:15 DUJaj pártám, jaj pártám || Hangadó - Bognár Szilvia népzenei előadássorozata

Mi ez?

++ Hangadó – Bognár Szilvia népzenei előadássorozata: Párosítók, lakodalmi szokásdalok 16-20. századi forrásokban – interaktív előadás, koncert és daltanulás ++

Az izgalmas időutazás folytatódik, Bognár Szilvia továbbra is élő muzsikával és közös dalolással, daltanulással egybekötött előadás-sorozatra hív minden kedves érdeklődőt:
– aki szívesen kalandozna a magyar népdalok sok száz évre visszanyúló világában,
– aki kíváncsi az egyes dallamok, szövegek írott forrásaira,
– aki szeretne kicsit rápillantani a megőrzés-változás lenyűgöző folyamatára.

A magyar népdal, népzene keleti gyökereiről, generációkon átívelő hagyományozódásáról, a paraszti lét mindennapjait átszövő fontosságáról bizonyára mindannyian hallottunk már. Ugyanakkor ritkán töprengünk el azon, hány száz éves is ez a hagyomány, hogy bizonyos dallamok a barokk, vagy a reneszánsz korszakából, netán gregorián gyökerekből sarjadtak. Sőt, mivel a népdal „szájról-szájra” terjed, többnyire fel sem ötlik bennünk, hogy az általunk ma ismert dalok némelyikét – akár változataiban – korabeli kódexek, kéziratos énekeskönyvek, melodiáriumok, graduálok, daloskönyvek, netán ponyvaregények őrzik.

👰🤵 A házasságkötés a születés után az emberélet második nagy fordulója. Az egybekelés öröme mellett jelen van a szülőktől, testvérektől való elszakadás, egy új élet kezdete annak minden felelősségével. Ezek a tartalmak, az érzelmek kettőssége – s olykor a kényszerű párválasztás fájdalma – természetesen belekerültek az egykori, többnapos lakodalmi szertartásba, a megszólaló dalokba, szövegekbe. Számtalan 16-17. századi, sőt, akár korábban keletkezett dallamot, szövegtöredéket őriz a magyar nyelvterület ezen szokásanyaga: menyasszonykikérő tréfás felelgetést, menyasszonybúcsúztatót, a menyasszonyt útnak indító éneket, a házasulandó leány vagy legény szájába való nótát, lakodalmi játékot és mulatónótát, menyasszonytánchoz kapcsolódó dalt, hajnal-éneket egyaránt találhatunk e gazdag tárházban. Szemezgessünk hát belőle kedvünkre!

🔹 Vendégek: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, Bognár Szilvia tanítványai: Lászlófi Radna, Silló Réka

Fotó: Falus Kriszta

=========================

🌏 Helyszín: Magyar Zene Háza, Előadóterem
📅 Időpont: 2024. január 11. (csütörtök), 19:00 – 20:15.
BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:
https://zenehaza.hu/esemeny/jaj-partam-jaj-partam

Teltházas koncerteknél azt javasoljuk, hogy nézzetek körül hivatalos másodlagos jegyértékesítő partnerünk, a TicketSwap felületén. Itt korábban megvásárolt, mégis eladó sorba került jegyeket találhattok korrekt áron, teljes biztonsággal. A Facebookon sajnos gyakran bukkannak fel hamis profilok, amelyek nem létező jegyeket kínálnak az események beszélgetésében. Ezek helyett minden esetben válasszátok a TicketSwapot, ahonnan a vásárolt jegyetek biztosan megérkezik!

https://www.ticketswap.hu/location/magyar-zene-haza/169122

Látogassátok meg a Magyar Zene Háza honlapját az aktuális koncertekért és információkért!

https://www.facebook.com/events/1812691625813910/

more

Mikor?

(Csütörtök) 7:00 DU - 8:15 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.