Kamarazene a nappaliban – a Risoluto Kvartett és Asbót Kristóf előadása

01feb.7:00 DU8:30 DUKamarazene a nappaliban – a Risoluto Kvartett és Asbót Kristóf előadása

Mi ez?

◖Nappalitól a koncerttermekig – Budapesti lakáskoncertek a XX. században: a Risoluto Kvartett és Asbót Kristóf előadása◗

Mitől válik alkalmassá egy lakás kamarazenélésre? Kell-e valamilyen „eszközökkel” rendelkeznie, és milyen zenészek kellenek hozzá?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei és Rohmann Ditta csellóművész által alapított Risoluto Kvartett, valamint Asbót Kristóf belsőépítész közös, koncerttel egybekötött előadása.

Ennek megfelelően a Magyar Zene Háza Előadótermében megidézzük, a múlt század közepének polgári létformáját, felidézzük a korabeli otthoni együtt-muzsikálás meghitt, bensőséges környezetét.

◗ FELLÉPŐK
Risoluto Vonósnégyes
Iván Tímea | hegedű
Winkler Orsolya | hegedű
Juhász Barna | brácsa
Rohmann Ditta | cselló

◗ MŰSOR
Zeneszerző | Bartók: 44 duó két hegedűre: Szól a duda, Máramarosi tánc, Bánkódás
Zeneszerző | Haydn: G-dúr vonósnégyes, op. 17/5
Zeneszerző | Schubert: a-moll ‘Rosamunde’ vonósnégyes, op. 29

◗ HÁZIGAZDA
Asbót Kristóf | belsőépítész, díszlettervező, televíziós rendező, egyetemi oktató. 2019 óta a FUGA Budapesti Építészeti Központ produkciós vezetője.

=========================

Az est ötletét Végh Sándor világhírű hegedűművész, karmester és kamaramuzsikus emléke adta, aki még zeneakadémista korában, tanárai ajánlására vett részt lakáskoncerteken, többek között az orvosokból alakult, később „Orvos-vonósnégyes” néven ismertté vált formációt kiegészítve. Asbót Kristóf – akinek édesapja tagja volt az orvosvonósnégyesnek – részben személyes gyermekkori élményeiből merítkezik előadásában, és a huszadik századi belsőépítészet történetén keresztül mutatja be a korszakra jellemző otthonzenélés világát, hangulatát. A koncerten elhangzó művek – Bartók Béla hegedűduóra komponált miniatúrái, valamint a vonósnégyes-irodalom két igazi klasszikusa – úgyszintén Végh Sándorra emlékeztetnek, aki előszeretettel szólaltatta meg ezen darabok mindegyikét.

◗ A Risoluto Kvartett – melynek tagjai Iván Tímea hegedűművész (Budapesti Fesztiválzenekar), Winkler Orsolya hegedűművész (Concerto Budapest), Juhász Barna brácsaművész (Budapesti Fesztiválzenekar ) és Rohmann Ditta csellóművész – 2023 áprilisában mutatkozott be a FUGA Budapesti Építészeti Központban, de tagjai különböző formációkban több éves közös zenekari és kamarazenei múltra tekintenek vissza. Iván Tímea, az együttes elsőhegedűse Végh Sándornál végezte posztgraduális tanulmányait, a Mozarteumban, aztán a tanársegédje volt ugyanott – a világhírű Camerata szólamvezetőjeként és esetenként koncertmestereként, illetve szólistájaként is fellépett Végh vezénylete alatt.

◗ Asbót Kristóf belsőépítész, díszlettervező, televíziós rendező, egyetemi oktató. 2019 óta a FUGA Budapesti Építészeti Központ produkciós vezetője.

=========================

🌏 Helyszín: Magyar Zene Háza, Előadóterem
📅 Időpont: 2024. február 1. (csütörtök), 19:00 – 20:30.
BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:
https://zenehaza.hu/esemeny/koncert-otthon-a-risoluto-kvartett-es-asbot-kristof-eloadasa

Teltházas koncerteknél azt javasoljuk, hogy nézzetek körül hivatalos másodlagos jegyértékesítő partnerünk, a TicketSwap felületén. Itt korábban megvásárolt, mégis eladó sorba került jegyeket találhattok korrekt áron, teljes biztonsággal. A Facebookon sajnos gyakran bukkannak fel hamis profilok, amelyek nem létező jegyeket kínálnak az események beszélgetésében. Ezek helyett minden esetben válasszátok a TicketSwapot, ahonnan a vásárolt jegyetek biztosan megérkezik!

https://www.ticketswap.hu/location/magyar-zene-haza/169122

Látogassátok meg a Magyar Zene Háza honlapját az aktuális koncertekért és információkért!

https://www.facebook.com/events/339644525383811/

more

Mikor?

(Csütörtök) 7:00 DU - 8:30 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.