Makám 40 || Instrumental

22feb.7:30 DU9:00 DUMakám 40 || Instrumental

Mi ez?

◖Makám 40 || Instrumental – A zenekar első nagy korszakát bemutató egyedülálló koncert ◗

A Makám néven hivatalosan 1984 óta létező, Krulik Zoltán vezette zenekar az új tradíció legmarkánsabb hazai képviselője. A 2024-ben negyven éves együttes pályafutását mindig is az eltérő zenei világok közelítése jellemezte, a kortárs zene, az improvizáció, a tradicionális hangok találkozása. A Zene Házában a jubileumi évet köszöntő koncerten a Makám első időszakát idézi meg, az 1988-1998 során megjelent első négy nagylemez instrumentális megszólalását – a végén egy kis csavarral, Magyar Bori énekével az emberi hang is előkerül.

A koncert felvezető beszélgetéssel kezdődik: Jász Attila költő-író kérdezi Krulik Zoltánt az est témáját adó korai Makám-időszakról.

=========================

A Makám korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége az ősi egység és harmónia keresése. A Makám előzménye, a C. S. Ö. (Creatív Stúdió Öt) 1975 és 1980 között működött, aztán négy éven át létezett a Makám és Kolinda formáció, amiből 1984-ben jött létre Krulik vezetésével a Makám. Kezdetben az etno-avantgard kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, és ezt a kezdeti korszakot – a hagyományos európai hangszereket: oboa, gitár, bőgő, zongora – finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek (tabla, gatham, sarangi Indiából), a balkáni (gadulka, kaval) és afrikai hatások (sansa, marimba, udu), valamint a kortárs zene repetitív elemei. A Közelítések című 1988-as debütlemez után is ez a legjobb értelemben világzenés irány folytatódott a kilencvens évek kiadványain (Divertimento – 1994, Café Bábel – 1997, A Part – 1998), melyekben a jazz elemeit az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játéka hozta, de ebben az időben, igen fiatalon lett Makám-tag Borlai Gergő dobos is. A mostani koncerten ennek a négy legendás lemeznek az anyagát idézi meg a zenekar, a korabeli tagság többségével. Színpadon lesz Szőke Szabolcs, Juhász Endre és Borlai Gergő is, sokan mások mellett:

◗ FELLÉPŐK

Borlai Gergő | dob
Boros Attila | basszusgitár
Eredics Dávid | szaxofon, klarinét, kaval
Borbély Mihály | szaxofon
Keönch László Farkas | cajon, udu, dobok
Krulik Zoltán | gitár – zenekarvezető
Lantos Zoltán | hegedű
Mizsei Zoltán | szintetizátor
Rácz Gabriella | hegedű
Szőke Szabolcs | gadulka
Juhász Endre | oboa, duduk

=========================

A Makám később, ez után a hangszeres korszak után a magyar népdalok felé fordult, később gyereklemezeket is készítettek, továbbá versmegzenésítéseket. Krulik Zoltán és a Makám 2022-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat. Az egyik legelső Makám-kompozíció, a lemezre akkoriban nem került Kaleidoszkóp a 2019-es Ady-megzenésítéseket tartalmazó Budapest éjszakája szól című albumon kelt életre, Magyar Bori énekével. Az első nagy Makám-korszakot megidéző koncerten stílszerűen ez a – zenekar életén átnyúló – kompozíció is elhangzik majd, így végül mégsem lesz teljesen instrumentális az este. Magával ragadó várhatóan annál inkább.

◗ Hallgass bele!

Ős-Makám a Makám-klubban, ahol Krulik Zoltán Vadászat című kompozícióját adják elő:
https://youtu.be/ykJd-nYSp5k?si=GLpzhssqdiBhiA7x

=========================

🌏 Helyszín: Magyar Zene Háza, Koncertterem
📅 Időpont: 2024. február 22. (csütörtök), 19:30 – 21:00.
BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:
https://zenehaza.hu/esemeny/makam-40-instrumental

Teltházas koncerteknél azt javasoljuk, hogy nézzetek körül hivatalos másodlagos jegyértékesítő partnerünk, a TicketSwap felületén. Itt korábban megvásárolt, mégis eladó sorba került jegyeket találhattok korrekt áron, teljes biztonsággal. A Facebookon sajnos gyakran bukkannak fel hamis profilok, amelyek nem létező jegyeket kínálnak az események beszélgetésében. Ezek helyett minden esetben válasszátok a TicketSwapot, ahonnan a vásárolt jegyetek biztosan megérkezik!

https://www.ticketswap.hu/location/magyar-zene-haza/169122

Látogassátok meg a Magyar Zene Háza honlapját az aktuális koncertekért és információkért!

https://www.facebook.com/events/267422415789502/

more

Mikor?

(Csütörtök) 7:30 DU - 9:00 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.