Németh Nikolett: FAJANKÓ

11jan.7:00 DU8:30 DUNémeth Nikolett: FAJANKÓ

Mi ez?

Füge Produkció – Maszk Egyesület (Szeged):

FAJANKÓ
Egy kisközségben vagyunk, valahol Magyarországon. Közeledik a karácsony.

Jankó és Bandi testvérek. Nem látták egymást azóta, hogy Bandi nagykorú lett, és egyszer csak bejelentés nélkül ismeretlen helyre szökött. Most ugyanígy, szó nélkül költözik haza tizennyolc év után, és hozza magával a feleségét is.

Bandit unokatestvére, a frissen megválasztott helyi polgármester tájékoztatja Jankó kínos vonzalmáról az emberformájú tárgyak iránt.

Margó Budapesten élt eddig, de nagymamája nemrég meghalt és egyetlen unokájára hagyta a helyi kocsma vezetését. Margó nem ért az ilyen üzleti dolgokhoz. Mondjuk sokminden máshoz se ért. Ráadásul Mamuka emlékén kívül nem köti ide, vidékre semmi. De amikor megismerkedik a főtéren felállított betlehemi jászolban ücsörgő Jankóval, valami furcsa, mégis magától értetődő szerepet mégiscsak talál magának ebben a történetben.

Karácsony napján titokzatos, embernagyságú csomag érkezik Shanghajból. Jankó ajtaja elé teszik le.

,,Meghatározó filmes élményem egy amerikai független alkotás, a Plasztik szerelem, ami az egyik fontos inspirációs forrásom volt a darab megírásakor. Egy kevésbé hangsúlyos motívuma nagyon becsípődött nekem. Saját tapasztalatom és a generációm, a mostani harmincasok történeteiben is gyakran látom visszaköszönni ezt: szenvedünk a gyerekkorban átélt traumák, a családi tabuk feldolgozatlansága miatt. Kétségbeesett küzdelmet folytatunk saját magunk megtalálásáért úgy, hogy közben megtagadjuk a szüleinket, elítéljük őket a hibáikért, amiket aztán újra és újra elkövetünk a saját életünkben mi is. Szorongunk, magányosak, gyökértelenek vagyunk. Olyan ördögi körnek tűnik ez, amit csak akkor van esélyünk megszakítani, ha már annyira mélyre ástuk magunkat az elkerülhetetlen gödrünkben, hogy lehetetlennek tűnik a folytatás. Jankó és Bandi is megkapják ezt az esélyt. Nagyon remélem, hogy élni fognak vele.” Németh Nikolett

Jankó: Vilmányi Benett
Bandi: Chován Gábor
Vera: Csábi Anna
Margó: Ballér Bianka
Attila: Lestyán Attila
és Jázmin

szerző, dramaturg: Németh Nikolett
fénytechnikus: Pelle Zoltán, Kiefer Tibor
hangtechnikus: Nemesházi Attila
látványtervező: Kovács Dániel Ambrus
produkciós vezető: Gulyás Dóra
a rendező munkatársa: Balla Anett
rendező: Kovács Dániel Ambrus

Külön köszönet: Mayer Bernadette-nek, Juhász Nórának, Vecsei Kinga Rétának, Simkó Katinak, Major Eriknek, Hajdu Tamás Miklósnak és Totobé Anitának.

A produkció az V. TITÁNium Színházi Projekt Jurányi – díjas előadása.
A szerző az Emberi Erőforrások Minisztériumának Örkény István ösztöndíjasa.
Támogatók: NKA, Füge Produkció, Maszk Egyesület (Szeged), TITÁNium Színházi Szemle, Jurányi Ház, Sexy Doll House

https://www.facebook.com/events/294899150185881/

more

Mikor?

(Csütörtök) 7:00 DU - 8:30 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.