Sorsok és szerepek || Szubjektív! Batta András sorozata – Dívák & Ikonok 1. rész

25jan.7:00 DU8:30 DUSorsok és szerepek || Szubjektív! Batta András sorozata – Dívák & Ikonok 1. rész

Mi ez?

Primadonnák, dívák… Fizikai értelemben sokszor tiszavirág életűek, mégis halhatatlanok, nemcsak művészetük révén, hanem azokkal a művekkel is, amelyeket ihlettek, vagy akár létrehoztak. Sorsuk tragikus és egyben felemelő. Pompás, botrányos, misztikus lényük, létük örök téma, médiákban és magánbeszélgetésekben egyaránt. Az ő világukba, történeteikbe léphetünk majd be a Zene Háza következő időszaki kiállításán, amelyet egyenesen Londonból, a Victoria és Albert Múzeumból importálunk. A „Díva” a showbusiness fellegvárában máris százezreket vonz, és májustól Budapest lesz azon kevés városok egyike, ahová a nemzetközi térben ellátogat. Ez – a Dívák & Ikonok című, májusban nyíló időszaki kiállítás – adta az ötletet a „Szubjektív” újabb mini-sorozatához, amelyben Batta András három szeánszban idézi meg elsősorban az opera és a popzene díváit, művek, zeneszerzők, látványtervezők, stílusok hatósugarában.

Hősnők sorsa a színpadon és a dívák sorsa az életben. Történetünk a nagy primadonnák korával kezdődik, azaz a 19. század első felében, amikor Bellini és Donizetti komoly hangvételű operáit a női főszereplő határozta meg. Kiindulópont a Norma, Bellini remeke. Itt szóba is kerül az „erényes díva”, a híres Casta Diva áriában, amelyet elsőnek az isteni Giuditta Pasta szólaltatott meg, de a magyar repertoárba is hamar bekerült, Erkel Ferenc és egyik híres primadonnája, Schodelné Klein Rozália jóvoltából. Mindezt a Normafa őrzi. A 20. századba Maria Callas vitte át e csodálatos szerepet. Norma és előadóinak tragikus sorsa bennünket is megérint. Ez a „Szubjektív” az erényes díváknak állít emléket. Így kerül egymás mellé Beethoven Leonórája, Puccini Toscája, valamint Marlene Dietrich és Karády Katalin. Érdekes módon: van bennük valami közös.

=========================

🌏 Helyszín: Magyar Zene Háza, Előadóterem
📅 Időpont: 2024. január 25. 19:00
BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:
https://zenehaza.hu/esemeny/szubjektiv-batta-andras-sorozata-divak-ikonok-1-resz

Teltházas koncerteknél azt javasoljuk, hogy nézzetek körül hivatalos másodlagos jegyértékesítő partnerünk, a TicketSwap felületén. Itt korábban megvásárolt, mégis eladó sorba került jegyeket találhattok korrekt áron, teljes biztonsággal. A Facebookon sajnos gyakran bukkannak fel hamis profilok, amelyek nem létező jegyeket kínálnak az események beszélgetésében. Ezek helyett minden esetben válasszátok a TicketSwapot, ahonnan a vásárolt jegyetek biztosan megérkezik!

https://www.ticketswap.hu/location/magyar-zene-haza/169122

Látogassátok meg a Magyar Zene Háza honlapját az aktuális koncertekért és információkért!

https://www.facebook.com/events/1339380276707374/

more

Mikor?

(Csütörtök) 7:00 DU - 8:30 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.