Tánc-film-klub: A varieté csillagai (1939)

09jan.6:00 DU6:00 DUTánc-film-klub: A varieté csillagai (1939)

Mi ez?

A filmezés megszületése pillanatától kezdve a mozgás minden formája elvarázsolta a nézőket, mert a mindennapi mozgások e különös lenyomatában az élet elevenségének és örökkévalóságának bizonyítékát látták a vásznon. A mozgás művészi formája, a sokféle tánc is a kezdetektől fogva jelen van a filmekben, legyenek akár játék- vagy dokumentumfilmek, zenés vagy mesefilmek, kísérleti vagy látványos populáris alkotások.
A magyar filmgyártás is A Táncz leforgatásával indult 1901-ben. S bár nem állíthatjuk, hogy a tánc és film kapcsolódása azóta is töretlen lenne, a januárban induló új Tánc-film-klub Fuchs Lívia tánctörténész vezetésével a két művészet változó intenzitású és eltérő filmműfajokban (játékfilm, táncfilm, dokumentumfilm stb.) megvalósuló kapcsolatát kíséri végig bevezető előadásokkal és a filmek után beszélgetésekkel.

Első alkalommal a magyar filmgyártás legelső, a korban legdrágább, mert a látványos amerikai stílust meghonosító filmjét, A varieté csillagait vetítjük, amelynek főbb szerepeit olyan korabeli sztárok alakították, mint Jávor Pál és Páger Antal, valamint az Operaház balerinája, a filmszínészként még kezdőnek számító Bordy Bella.
A játékfilm története szerint a bűvész Keats nem akar egy műsorban fellépni a híres céllövővel, Jack Carey-vel. A férfi egykor elcsábította a bűvész feleségét, aki a mai napig Jack ‘asszisztense’. Silvia súlyosan megsebesül az új produkció próbáinak egyikén – kiderül, hogy a vaktöltényeket valaki éles töltényekre cserélte…

Rendező: Josef von Báky
Forgatókönyvíró: Erich Willke, Thea von Harbou
Zene: Georg Haentzschel
Szereplők: Jávor Pál, Páger Antal, Makláry Zoltán, Várkonyi Zoltán, Mály Gerő, Simor Erzsi, Lázár Mária
Gyártási ország: Németország, Magyarország
Magyar premier: 1939.03.30.

A Tánc-film-klub további tervezett vetítései:
Február 13.
Egy „klasszikus” táncfilm
Az életbe táncoltatott lány (80’) 1964
Kor.: Rábai Miklós – Harangozó Gyula – Seregi László, rend. Banovich Tamás

Március 12.
Zenés film, szocialista revű
Csudapest (80’) 1962
Kor.: Bogár Richárd, rend.: Deák István

Jegyár: 1.000 Ft
https://www.jegy.hu/program/tanc-film-klub-155800

Nyugdíjas/diák/pedagógusjegy és terézvárosi lakosoknak 500 Ft
Jegyvásárlás az Eötvös10 jegypénztárában és a jegy.hu-n. (A kedvezményes jegyeket csak a helyszínen, a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatásával lehet megvásárolni.)
Információ: Artner Szilvia +36-1-690-0974; artner.szilvia@eotvos10.hu

https://www.facebook.com/events/890055709312862/

more

Mikor?

(Kedd) 6:00 DU - 6:00 DU(GMT+01:00)

Hol?

Login required to see the information Login

Comments are closed.